Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın: Gençlerde Kalp Krizi Endişesi Gerçek Değil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son dönemde artan erken yaşta kalp krizi vakalarının gençlerde gerçek anlamda bir artışı yansıtmadığını belirtti.

Sargın, bu konuda henüz net bir verinin olmadığını belirterek “Gençlerde kalp hastalığı endişe verici bir şekilde artıyor” şeklinde bir veri bulunmadığını ifade etti. Sadece farkındalığın artması ve haberlere daha fazla ulaşılması, gençlerdeki kalp krizi vakalarının daha fazla gibi algılanmasına neden olabiliyor.” dedi.

Türkiye’de 25-45 yaş arası genç nüfusun arttığını ve her üç kişiden birinin bu yaş grubunda olduğunu açıklayan Sargın, bu durumun 10-20 yıl öncesine göre artış gösterdiğini belirtti.

“Gençlerin Kalp Hastalıklarına Yatkınlığını Gösteren Kaygı Verici Bir Veri Yok”

Hastalıkların nüfusla birlikte arttığını dile getiren Sargın, şunları ekledi:

“Ayrıca, bu nüfusun obezite ve sigara kullanımı gibi risk faktörleri de artmaktadır. Ancak henüz genç yaşta ölümlerde doğrudan bir artış olduğunu söylemek doğru değil. 10 yıl öncesine göre gençlerin kalp hastalıklarına yatkınlığının artmış olduğuna dair kaygı verici bir veri bulunmamaktadır. Dünya genelinde, obezite, sigara kullanımı ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri artmaktadır.

Bu da kalp hastalıklarına bağlı ölümleri artırmaktadır. Ancak dünya genelinde, ölümlerin yarısına yakını kalp-damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu oran değişmese de, uzun vadede kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde bir artış eğilimi mevcuttur. Ancak insan ömrünün uzamasıyla birlikte Alzheimer ve bunama gibi hastalıklar da artmaktadır. Dolayısıyla, tüm bu değerleri göz önünde bulundurarak sadece kalp hastalıklarının arttığını düşünmek yerine durumu daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekmektedir.”

Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarının Kovid-19’a bağlanamayacağını ifade etti.

İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmadan bahseden Sargın, “İngiltere’de, 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, Kovid-19 aşısının kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı görüldü. Bu araştırmanın daha uzun süreli sonuçları merakla beklenmektedir.

“Kovid-19 aşısı olan kişilerde kalp hastalıklarının daha fazla olmadığını gösteren bir veri bulunmamaktadır. Aşıya bağlı kalp hastalıklarının arttığı şeklindeki söylentiler, bilimsel bir temele dayanmamaktadır. İngiltere’deki çalışma sonuçlarına göre, Kovid-19 aşısı olan grup, hem pıhtı hem de kalp krizi ve diğer kalp-damar hastalıkları açısından olumlu sonuçlar vermiştir” şeklinde konuştu.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ancak henüz verilerin raporlanmadığını belirtti.

“Vücut Sağlığınızı Tehlikeye Atmayacak Şekilde Kontrollü Olunmalıdır”

Kalp sağlığına dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Sargın, şunları söyledi:

“Kalp hastalıkları, kış aylarında kendine özgü riskler taşır. Soğuk havada yürümek kalp krizine yol açabilir. Özellikle tok karnına soğuk havada yokuş yukarı yürürseniz, kalp krizi riskini artırırsınız. Yaz aylarında da benzer riskler söz konusudur. Çok sıcak havalarda yeterince sıvı alımı yapmazsanız, aşırı sıcakta uzun süre kalırsanız ve özellikle tansiyon probleminiz varsa, kanın pıhtılaşma riski artabilir.

Kendinizi fazla zorlamanın, kontrolden çıkan eforların ne kadar tehlikeli olduğuyla ilgilidir. Kışın tok karnına yokuş çıkmak gibi, yazın da aşırı sıcakta zorlayıcı egzersizler yapmak ve yeterince sıvı tüketmemek riskleri artırır. Vücut dengesini bozmadan, kontrollü egzersizler yapmak önemlidir. Yaz aylarında kalp hastalığı olan veya risk altındaki kişilerin sıcak havadan ve susuz kalmaktan kaçınmaları gerekmektedir.”

Related Posts

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Sakarya’da Uyuşturucu Operasyonu: 110 Gözaltı, 4 Tutuklama

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 9 günde 110 kişi yakalandı, 4’ü tutuklandı SAKARYA – Sakarya’da jandarma ekiplerince 9 günde uyuşturucu kullanıcıları ve satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 110 şüpheliden 4 tutuklandı …

Samsun’da Normal Doğumun Önemi Sempozyumu Düzenlendi

Samsun’da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla “Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu” gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir