Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Galatasaray Lisesi Öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, Fenolftalein İle Mücadele Ediyor

Galatasaray Lisesi öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, 2018 yılında insan sağlığını tehdit eden ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan fenolftalein maddesini inceleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Bu madde, atık sulara karışarak sonrasında içme ve kullanma sularını kirletiyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bengisu’nun suya karışmış fenolftalein miktarını kolayca tespit edebilen çalışması, 48 ülkeden 650 bilim insanı ve 300 lise öğrencisinin katıldığı “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamındaki yarışmada altın madalya kazandı.

3 Aşamayı Geçerek Finale Kaldı

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 11. sınıfa geçecek olan Bengisu, yaptığı çalışmayı ve elde ettiği başarıyı anlattı. Tek Türk katılımcı olarak yer aldığı yarışmada, projelerini özetleyen metinle ilk aşamayı geçti. Ardından projelerini İngilizce sunmaları istendi ve bu aşamada 500’e yakın proje arasından seçilenler bir sonraki aşamaya geçti. Bangkok’ta düzenlenen finalde 98 projenin arasında yer alan Bengisu, suyun fotoğrafını çekerek içindeki fenolftalein miktarını tespit edebilen yöntemi jüriye sundu.

İçme Suyuna Karışan Tehlikeli Madde: Fenolftalein

Fenolftalein, insan sağlığına zarar veren bir madde olmasına rağmen halen birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Kanserojen olduğu tespit edilen bu madde, atık sulardan içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bengisu’nun geliştirdiği yöntem, fenolftaleini akıllı telefonlar aracılığıyla tespit etmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede suyun temizliği kolayca kontrol edilebiliyor.

Fenolftaleini Kolayca Tespit Etmek

Bengisu, fenolftaleini su numunelerinden ayırmak yerine tespit etmeye odaklanarak çalıştı. Numunelerin ışık geçirgenliğini ölçerek, RGB değerlerine bakarak fenolftalein miktarını belirledi. Geliştirdiği yöntem, cep telefonları aracılığıyla uygulanabilir nitelikte ve suyun içindeki zararlı maddenin miktarını doğru bir şekilde ölçebiliyor.

Hedef: Nobel Ödülü Kazanmak

Bengisu, fenolftalein üzerine yaptığı çalışmalarla sadece uluslararası alanda başarı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekte vücuttaki dopamin seviyesini tespit etmeyi hedefleyen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarıyla adını duyurmayı hedefleyen Bengisu, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. MacMillan ile yaptığı görüşmede, organik kimya alanında çalışmalar yapmayı ve Princeton Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Related Posts

22. Gümüşlük Müzik Festivali 16 Temmuz’da başlayacak

22. Gümüşlük Müzik Festivali 16 Temmuz’da başlayacak

İZMİR LİSELERİ LGS YÜZDELİK DİLİMLERİ VE TABAN PUANLARI 2025 TAM LİSTE || İzmir liseleri kaç yüzdelik dilim ile alıyor, taban puanları kaç? İzmir Anadolu, İmam Hatip, Fen Lisesi LGS taban puanlar ve kontenjanları belli oldu mu?

İzmir liseleri LGS taban puanları, sonuçların belli olmasıyla adaylar tarafından araştırılıyor. LGS 2025 sonuçları, 11 Temmuz 2025 Cuma günü ‘sonuc.meb.gov.tr’ üzerinden erişime açıldı. İzmir liseleri taban puanları ve yüzdelik dilimleri de sonuçların ardından adaylar tarafından mercek altına alındı. Milli Eğitim Bakanlığı Liselere Geçiş Sistemi LGS sonuçlarının ardından da ilan takvim doğrultusunda tercih süreci ilerleyecek. Bu bağlamda İzmir lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, lise eğitimine devam edecek öğrenciler için tercih sürecinde yardımcı olacak. Peki İzmir liseleri kaç yüzdelik dilim ile alıyor, taban puanları kaç? İzmir Anadolu, İmam Hatip, Fen Lisesi LGS taban puanlar ve kontenjanları belli oldu mu? İşte İzmir LGS lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri…

‘Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları’ duyurusu yayımlandı

Aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik durumu ve diğer nedenlerle iller arası yer değişikliği talebinde bulunacak öğretmenler için başvuru süreci 18 Temmuz’da başlayacak. Atamalar ise 6 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

SON DEPREMLER LİSTESİ CANLI AFAD VE KANDİLLİ 9 TEMMUZ || Çanakkale dün gece depremle sallandı! Son deprem, nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 9 Temmuz Çarşamba günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, 06.03’te İran Makü’de 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem Ağrı’da hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 9 Temmuz Çarşamba son depremler listesi…

ALES başladı

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 06 Temmuz’da saat 10.15 itibarıyla 81 ildeki sınav merkezlerinde başladı. Sınava 151 bin 165 kişi başvurdu.

Yerinde Dönüşüm projesi bitti mi, uzatıldı mı? Yerinde Dönüşüm projesi son durum Temmuz 2025!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi, afetzedelerin ev ve iş yerlerini güvenli bir şekilde yeniden inşa etmelerine olanak sağlıyor. 30 Haziran 2025’te sona ermesi planlanan proje için başvuru süresinin uzatılıp uzatılmadığı, milyonlarca depremzede tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Yerinde Dönüşüm Projesi bitti mi, yoksa uzatıldı mı? 1 Temmuz 2025 itibarıyla projenin son durumu nedir?