AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Fed faiz indirimine gidecek mi?

ABD’de TÜFE beklentilerin altında gelmiş olmasına rağmen yaz boyunca Amerika Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirimi beklenmiyor.

Borsa güne düşüşle başladı: 12 Haziran 2025 Perşembe Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614,75 puandan başladı.

Malatya’dan 5 ayda 132 milyon dolarlık ihracat

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, yılın ilk beş ayına ilişkin ihracat verilerini paylaştı. Özcan, özellikle nisan ayının ortalarında yaşanan zirai don nedeniyle ihracatta yaklaşık yüzde 50’lik bir gerilemenin söz konusu olduğunu …

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Serbest piyasada dolar ve euro ne kadar oldu? İşte güncel kur fiyatları! (10 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 38,97, bileşik getirisi de yüzde 42,77 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda saat …

Para değersizleşti, milyoner sayısı arttı

Türkiye’de bir süredir ekonomide işler yolunda gitmezken Türk Lirasında da değeri kaybı yaşanıyor. Çok değil bir kaç yıl önce bir ev alınabilecek para olan 1 milyon bugün ancak hesaplarda faiz için tutuluyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu …