Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Tahran’da katliam tehdidi

İran’ın nükleer kapasitesini geriletmeyi başaramayan İsrail, katliam hazırlığına başladı. Bir yandan İran dini lideri Hamaney’i suikastle tehdit eden Netanyahu, diğer yandan Tahran’da yaşayanlara kenti tahliye etme çağrısı yaptı. Ordu Sözcüsü ise bir harita yayınlayarak Gazze’deki gibi “3 numaralı bölgeyi terk edin” dedi.

İsrail: Hayfa Rafinerisi kapatıldı

İsrail’deki Hayfa Petrol Rafinerileri şirketinin, tüm faaliyetlerini durdurduğu bildirildi.

Birden fazla ülke vatandaşlarını tahliye etmek için çalışma başlattı

İran ile İsrail arasındaki çatışma dördüncü gününe girerken, birçok ülke vatandaşlarını İran’ın ardından İsrail’den de tahliye etmeye başladı. Tahliyeler, deniz yoluyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve karayolu ile Ürdün ve Mısır üzerinden …

Son Dakika… Çatışmalar dördüncü gününde: Erdoğan ‘İsrail-İran’ gerilimine ilişkin ilk kez konuştu!

Son dakika haberi… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-İran gerilimine ilişkin ilk kez konuştu. Erdoğan “Aynı İsrail şimdi de komşumuz İran’a karşı saldırı başlattı. Saldırının aslında çok kapsamlı, sinsi amaçları olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. En başından beri İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakere masasında yürütülmesi gerektiğini savunduk bugün de aynı noktadayız” ifadelerini kullandı.

İsrail kendi cezaevini bastı! Nedeni, mahkûmların ‘sevinç çığlıkları’

İran ile 4 gündür çatışan İsrail’den çok konuşulacak bir hamle daha geldi. İsrail’in cezaevlerinde güvenliği sağlayan “Metzada” adlı özel kuvvetleri, İran’ın attığı füzeleri ‘sevinçle’ karşılayan Filistinli mahkumları bastırmak için operasyon …

Hindistan lideri Modi GKRY’yi ziyaret etti: Ara bölgeden KKTC’yi seyretti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) bir ziyaret gerçekleştirdi. Rum Lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelen Modi, Güney Lefkoşa’daki ara bölgeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) izledi.