İstanbul’da farklı alanların lider isimleriyle yapay zekâyı tartışırken Londra’da da Yapay Zekâ Zirvesi vardı. İşte zirveden geriye kalanlar
Dünyaca ünlü bir moda markası yaratan Amerikalı tasarımcı Melissa Odabash, İtalyan girişimci Nicolas de Santis, Avrupa’nın en popüler otel ve restoranlarının tasarımına imza atan Hugo Toro, Londra’da kurduğu moda markasıyla adından çok söz ettiren Priya Ahluwalia ve NASA’daki gururumuz Dr. Umut Yıldız ile aynı arabadayız. Marka Konferansı’nın AKM’nin üstündeki restoranı Biz İstanbul’daki gala yemeğine gitmek için. Bu kadar renkli bir grup insan bir araya gelince konu ister istemez yapay zekâya geliyor.
Melissa Odabash, yapay zekâyı çok kullanan moda markalarından örnekler veriyor, Hugo Toro’ya iç mimaride yapay zekânın nasıl kullanıldığını soruyor. Hugo Toro, yapay zekânın tasarımda güçlü bir araç olduğunu düşünüyor, tabii doğru kullanılırsa. Aslında gerçek yetenekleri daha da ortaya çıkarıyor yapay zekâ diye düşünenlerden. Farklı uygulamalardan konuşuyoruz. O arada Melissa Odabash yeşil bir havuz hayal ettiğini, havuzun mozaik taşlarından, havuz kenarındaki şemsiye ve şezlonglardan ve tabii bikinili kızlara kadar tüm detaylarıyla anlatıyor. Hugo telefonunda bir uygulamayla yapay zekâya Melissa’nın hayalini anında canlı bir resim haline getiriyor. Birkaç saniyelik bir bekleyiş oluyor, Melissa, “Benim kadar hızlı değil işte yapay zekâ” diyor. Haklı. O arada ortaya harika bir resim çıkıyor, ama arada elbette hatalar var. Hataları da hızla düzeltiyor Hugo. Sonuç mükemmel.
Yapay zekâ güvenlik enstitüsü
İşte biz yemek öncesi bunları konuşurken Londra’da Başbakan Rishi Sunak’ın düzenlediği Yapay Zekâ Zirvesi var. Peki, ama zirvede neler öne çıktı? Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak yeni Yapay Zekâ Güvenlik Enstitüsü’nü kurdu ve Birleşik Krallık’ın yapay zekâ güvenliğinde dünya lideri konumunu sağlamlaştırmayı hedeflediğini açıkladı. Yeni merkez, yapay zekânın güvenli gelişimi konusunda uluslararası iş birliğinin teşvik edilmesine yardımcı olacak. İngiltere, zirvede ABD ve Çin’i bir araya getirdi. Çin, konuyu görüşmek üzere Batılı hükümetlerle ilk kez bir araya geldi. Karşı çıkanlar olsa da İngiliz hükümeti, Çin’in yapay zekânın geliştirilmesinde kilit bir oyuncu olduğunu ve tartışmanın gerçekten küresel olması için Çin’in masada olması gerektiğini savundu.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, ABD’nin yapay zekâ hakkındaki planlarını daha net bir şekilde açıklaması, Birleşik Krallık’tan rol çaldı. Birleşik Krallık, teknoloji şirketlerine kendi ülkesinde yatırım yapmalarını tavsiye ederken kanun düzenleme ve inovasyon hedeflerini nasıl dengelemeyi planladığı konusunda ise net değildi.
Yapay Zekâ Zirvesi’nde, Elon Musk ne dedi?
Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, yapay zekânın insan kontrolünden çıkmasından duyduğu korkuyu sık sık dile getiriyor. Zirvede bu endişelerini yineledi ve gelişmiş yapay zekânın insanlardan çok daha zeki olma potansiyeli göz önüne alındığında “insanlığa yönelik en büyük tehditlerden biri” olduğunu belirtti: “Yani biliyorsunuz, diğer yaratıklardan daha güçlü ya da daha hızlı değiliz ama daha zekiyiz. Ve işte buradayız, insanlık tarihinde ilk kez, bizden çok daha akıllı olacak bir şeyle birlikteyiz” dedi. Seyircilere, “Özellikle insansı robotlarla ilgili bir güvenlik endişesi var; en azından bir araba sizi bir binaya veya ağaca kadar takip edemez” diye ekledi. “Oğullarımdan biri arkadaş edinmekte zorlanıyor ve yapay zekâlı bir arkadaş onun için harika olurdu” diye devam etti.
Yapay zekânın gençlerin öğrenmesi için sunduğu olanaklar konusunda da fikir birliği sağlandı ve Elon Musk, yapay zekânın “en iyi ve en sabırlı öğretmen” olabileceğini söyledi. Ancak bunun geleneksel işler üzerinde yaratabileceği potansiyel yıkıcı etkiye dair sert bir uyarı da yaptı: “Burada tarihin en yıkıcı gücünü görüyoruz. Hiçbir işe ihtiyaç duyulmayan bir nokta gelecek; kişisel tatmin için bir iş bulabilirsiniz, ancak yapay zekâ her şeyi yapacaktır. Bu hem iyi hem de kötü. Gelecekteki zorluklardan biri de hayattaki anlamı nasıl bulacağımız olacak.” diye tamamladı sözlerini.
Bu arada Elon Musk, “Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi”nin parodisini yapan bir karikatür paylaştı kendi platformu X’te. Birleşik Krallık’ı, Avrupa Birliği’ni, Çin’i ve ABD’yi temsil eden karikatürler, “Yapay zekânın insanlık için potansiyel olarak felaket riski taşıdığını ilan ediyoruz” yazan konuşma balonlarıyla tasvir ediliyordu. Düşünce balonlarında ise “Ve onu geliştirmek için sabırsızlanıyorum” yazıyordu.