Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kalp Krizinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kalp krizi, genellikle göğüs ağrısı ile ilişkilendirilse de aslında farklı belirtilerle de kendini gösterebilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sadece göğüs ağrısı değil, sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastalarında bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizinin en bilinen belirtisi olan göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların yaklaşık %20-30’unda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizinin görülebileceğini aktarıyor.

Kalp krizinin tanı sürecini zorlaştıran bir durum da diyabet hastalarında meydana gelen ‘sessiz kalp krizi’ riskidir. Bu durum hastalarda geri dönüşümsüz kalp hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bakınız: Bireysel Masaj

İlk belirtilerine dikkat edilmediği takdirde kalp krizinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, özellikle risk faktörlerinin varlığında ani başlayan sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya mide bulantısı gibi belirtilerle mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, kalp krizinin belirtileri göz ardı edilmemeli ve herhangi bir şüphede hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, kalp krizinin zararlarını en aza indirgeyebilir ve hayat kurtarıcı olabilir.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?