Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bol Su İçin ve Etleri Sebzelerle Pişirin: Bayram Önerileri

Bayram dönemlerinde beslenme alışkanlıklarımız değişebilir ve bu değişiklikler sağlıklı olmayabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor. Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, hipertansiyon veya kalp ve damar hastalıkları olanlar içinse et tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiğini belirtiyor.

“Etleri, Sebzelerle Pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yağsız veya az yağlı tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin önemine değinen Arslansoyu, et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem hem besleyiciliği artırır hem de vücuttaki mineral emilimini destekler.

“Mangalın Isısına Dikkat Edin”

Bayram denildiğinde akla ilk gelenin mangal olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin aşırı sıcaklıkta pişirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin”

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesim sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin kesilip bekletilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin saklama ve pişirme yöntemleri konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Uzmanından Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.