Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bol Su İçin ve Etleri Sebzelerle Pişirin: Bayram Önerileri

Bayram dönemlerinde beslenme alışkanlıklarımız değişebilir ve bu değişiklikler sağlıklı olmayabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor. Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, hipertansiyon veya kalp ve damar hastalıkları olanlar içinse et tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiğini belirtiyor.

“Etleri, Sebzelerle Pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yağsız veya az yağlı tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin önemine değinen Arslansoyu, et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem hem besleyiciliği artırır hem de vücuttaki mineral emilimini destekler.

“Mangalın Isısına Dikkat Edin”

Bayram denildiğinde akla ilk gelenin mangal olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin aşırı sıcaklıkta pişirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin”

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesim sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin kesilip bekletilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin saklama ve pişirme yöntemleri konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Uzmanından Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Sıcaklarda ‘pik yapan’ enfeksiyonlar

Mide-bağırsak enfeksiyonları, yaz aylarında en sık karşılaşılan enfeksiyonların başında geliyor. Bu riske karşı özellikle yiyecek ve içecekler kadar havuzların da ‘hijyeninden’ emin olmak gerekiyor.

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Beyniniz ne durumda?

Günümüzde yaşam süresi uzasa da buna paralel olarak alzheimer, parkinson gibi hastalıklar da artıyor… Pek çok insan 70-80’lerinde bunama sorunu yaşıyor. Dolayısıyla günümüzde ‘longevity’ (uzun yaşam) yaklaşımı kadar ‘nöro-longevity’ de çok önemli. Yani beynimizi de genç tutmamız gerekiyor…

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.